Alternatif tıbbın vazgeçilmezlerinden biri olan lavanta yağı birçok derde şifa olarak bilinmektedir. Lavanta yağının nasıl kullanıldığını merak edenler ise konuyu internette araştırarak bu yağ hakkında bilgi edinmek istiyor. Lavanta yağı nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? Lavanta yağının zararları ve yan etkileri nelerdir? Detaylar haberimizde…
Lavanta yağı, şifa için yüksek tüketimli bir üründür. Peki lavanta yağının ne için kullanıldığını ve nasıl kullanılacağını biliyor musunuz? Bu yazıda, lavanta yağının artıları ve eksileri gibi bazı sorularınızı yanıtlamaya çalışıyoruz!
Lavanta esansiyel yağı, aromaterapide kullanılan en popüler ve çok yönlü uçucu yağlardan biridir. Lavanta bitkisinden elde edilen uçucu yağ gevşemeyi destekler ve anksiyete, mantar enfeksiyonları, alerji, depresyon, uykusuzluk, egzama, mide bulantısı ve adet kramplarını tedavi ettiğine inanılır.
Lavanta, uçucu yağ uygulamalarında çok yönlü bir yağdır. Antiinflamatuar, antifungal, antidepresan, antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere ve ayrıca antispazmodik, analjezik, detoksifiye edici, antihipertansif ve yatıştırıcı etkilere sahip olduğu söylenmektedir.
Lavanta esansiyel yağı ve özellikleri kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. İşte araştırmaya ilişkin görüşler
- Anksiyete: Bazı çalışmalar, lavantanın belirli popülasyonlarda anksiyeteyi azaltmadaki etkisini test etti. Örneğin, 2005 yılında Physiology & Behavior’da yayınlanan bir araştırma, diş tedavisi için bekleyen 200 kişi üzerinde bir araştırma yürüttü ve lavanta kokusunu solumanın sadece anksiyeteyi azaltmakla kalmayıp aynı zamanda ruh halini de iyileştirdiğini buldu.
- Uykusuzluk hastalığı: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Dergisi, yayınladığı 2015 araştırmasında, uyku hijyeni teknolojisi ve lavanta esansiyel yağı terapisinin kombinasyonunun, üniversite öğrencilerinin tek başına uyku hijyeninden daha iyi gece uykusu almalarını sağlayabileceğini buldu. Kendinden bildirilen uyku sorunları olan 79 öğrencinin katıldığı bir çalışmada, yatmadan önce lavanta solumanın gün boyunca enerji ve canlılığı artırabileceği de bulundu.
Lavanta esansiyel yağının faydaları ve yan etkileri
Lavanta esansiyel yağı, bazı insanlarda cilt tahrişine veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Lavantayı kullandıktan sonra mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı hissederseniz kullanmayı hemen bırakın.
Bir tıp uzmanının gözetiminde olmadığı sürece bu ilaç alınmamalıdır çünkü lavanta esansiyel yağı tüketiminin toksik etkileri olabilir.
Lavanta yağı nasıl kullanılır?
Lavanta esansiyel yağı için önerilen bir günlük ödenek yoktur. Aromaterapi prensiplerine göre lavanta esansiyel yağının kokusunu solumak veya cilde lavanta esansiyel yağı sürmek, beynin sinir sistemini etkilediği ve duyguları düzenlemeye yardımcı olduğu bilinen bir bölge olan limbik sisteme bilgi aktarır.
Popüler bir yöntem, lavanta yağını bir taşıyıcı yağla (jojoba yağı veya tatlı badem gibi) karıştırmaktır. Taşıyıcı yağ ile karıştırıldığında lavanta esansiyel yağı cildinize masaj yaparak veya küvetinize eklenebilir.
Ayrıca bez veya kağıt mendil üzerine birkaç damla lavanta esansiyel yağı serpebilir ve aromasını soluyabilir veya bir aroma difüzörüne veya buharlaştırıcıya ekleyebilirsiniz.